Opublikowano Jeden komentarz

Jak zrobić i co to jest yerba mate terere

Jak wiesz z poprzednich naszych wpisów, cały proces robienia yerba mate jest dość skomplikowany, ponieważ wymaga odmiennego podejścia niż w przypadku przygotowania kawy lub herbaty. Aby sprawę jeszcze bardziej utrudnić dziś zajmiemy się jeszcze jednym rodzaje przygotowania yerba mate – terere.

Co to jest yerba mate terere

Terere to sposób przygotowania yerba mate szczególnie popularny w Paragwaju. Jest to kraj, w którym prawie przez pół roku średnie temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza. Picie gorącej yerby może być więc niewskazane. 

Dlatego też w Paragwaju, ale również Brazylii i Argentynie, bardzo dużą popularnością cieszy się yerba mate nazywana terere, czyli na zimno.

Właściwości terere

Susz ostrokrzewu paragwajskiego reaguje na niskie temperatury tak samo jak na wysokie. Dokładnie tak samo jak ludzie, w końcu możesz poparzyć się również bardzo niską temperaturą. Yerba mate natomiast zarówno w wysokiej jak i w niskiej temperaturze uwalnia wszystkie swoje właściwości. O wszystkich zaletach picia yerba mate pisałem w artykule Właściwości yerba mate – czy warto ją pić?

Zauważmy, że zalewy na zimno są ogólnie znane w zielarstwie i często stosowane są tzw. zimne wyciągi z ziół, które nazywamy maceratami.

Jak przygotować terere

Przygotowywanie terere ruso, a więc z sokami owocowymi lub miętą

W odróżnieniu od klasycznej yerba mate, terere możemy przygotować w dość łatwy sposób. Wystarczy posiadać wodę o możliwie najniższej temperaturze i… zalać niż susz. Dla utrudnienia dodam, że suszu należy wsypać trochę więcej, niż w przypadku klasycznej yerby.

Dobrze widziane jest również wyposażenie się w kostki lodu, które również wrzucamy do naczynka z terere. Należy trzymać się zasady – im zimniej, tym lepiej.

Rodzaje terere

Wydawać by się mogło, że przygotowania terere nie da się utrudnić. Jak mawiał klasyk – nic bardziej mylnego. Gdyby nie Polak – Jan Szychowski – nie mielibyśmy Amandy, a gdyby nie jakiś anonimowy Ukrainiec, nie mielibyśmy terere ruso

Terere ruso to sposób przygotowania terere, który przypisuje się ukraińskim emigrantom w latach 30. XX wieku, którzy rozpowszechnili w Paragwaju swój własny sposób picia terere. Otóż do przygotowanej terere dolewali oni różne… soki owocowe.

Obecnie terere ruso, najpopularniejsze jest w Paragwaju, jednak zarówno Brazylia jak i Argentyna, również przystosowała się do tego sposobu. 

W Argentynie i Paragwaju najbardziej popularne smaki soków dodawanych do terere cytrynowy i pomarańczowy. Mieszkańcy Brazylii zaś upodobali sobie sok z brzoskwini. 

Paragwajczycy jako jedyny naród Ameryki Południowej do terere zamiast soków owocowych dodają ziół. Zioła te są bardzo starannie dobierane przez zielarki zwane yuyera. Kobiety te osobiście zbierają zioła, suszą je, a następnie przygotowują specjalne mieszanki wspierające właściwości yerba mate.

Jak nie należy pić terere

Klasyczna guampa do picia terere

Teraz dochodzimy do bardzo ważnej sprawy. Jeżeli zamierzasz pić terere i twoim jedynym matero to calabaza lub porongo, a więc naczynka wykonane z owocu tykwy, to porzuć swoje zamiary!

Na ściankach owocu tykwy żyją bakterie, które mogą negatywnie wpływać na ludzki organizm. W przypadku gdy pijesz klasycznie przygotowaną yerba mate, tymi bakteriami nie musisz się przejmować, ponieważ giną pod wpływem wysokiej temperatury. Jednak w przypadku terere, z naczynek z owocu tykwy nie można pić yerba mate.

Tradycyjnym naczyniem do terere jest guampa, a więc naczynko niesamowicie trudne dostępne, ponieważ jest wykonane z rogu bawoła. Są to naczynka bardzo unikalne i bardzo drogie. Jednak równie często rodowici mieszkańcy Ameryki Południowej korzystają do terere naczynek wykonanych z palo santo, a więc świętego drzewa. 

Jaką yerba mate wybrać na terere

Właściwie to każda yerba mate nadaje się na przygotowania na zimno. Jednak są pewne zasady, które należy przestrzegać.

Po pierwsze najlepiej do terere nadają się…. yerba mate z terere w nazwie. 

Po drugie unikaj bardzo pylastych rodzajów yerba mate. Do terere najbardziej nadaje się susz o niewielkiej zawartości pyłu, a więc należy celować we wszystkie despalady. Co to jest despalada, szczegółowo wyjaśniłem w artykule Elaborada, despalada – różnice.

Po trzecie, skoro tak dobrze przyjęła się terere ruso, to do terere można również używać yerba mate owocowych. Najlepiej sprawdzają się te w dodatkami mięty lub limonki. 

Po czwarte, yerba mate długo wędzone na zimno smakują dziwnie. Nie polecam.

Historia terere

Indianie Guarani

Historia terere jest tak samo stara jak historia yerba mate. Okazuje się, że pierwsi Indianie Guarani, którzy opanowali sposób przygotowania suszu, nie opanowali za dobrze metody powstawania ognia. Z tego powodu, przygotowany susz z ostrokrzewu paragwajskiego zalewali oni wodą zimną. 

Indianie Guarani wierzyli, że ostrokrzew paragwajski jest darem bogini księżyca Yari, którą uratował Indianin przez Jaguarem, podczas jej spaceru w Ziemi. Z tego powodu traktowali yerba mate i rytuał jej picia z wielką uwagą. Z tego powodu, postanowili oni, że susz należy zalewać nieskażoną wodą pochodzącą prosto z serca dżungli. 

W ten sposób powstało terere, które Indianie zalewali lodowatą wodą pochodzącą z samego źródła.

Dopiero po 1500 roku w Ameryce Południowej zaczęto zalewać yerba mate wodą gorącą. Jednak ten sposób tak bardzo się przyjął, że terere powoli zaczęło odchodzić w zapomnienie. 

Czas ten zbiegł się z pojawieniem się w Ameryce Południowej Hiszpanów, którzy znali tylko herbatę i kawę i oba te napoje zalewali gorącą wodą. Kierując się przyzwyczajeniami yerba mate też zalewali tylko gorącą wodą. 

W taki sposób, yerba mate zalewana zimną wodą odeszła w zapomnienie na długie lata.

Żołnierze w XIX wieku

Ujście rzeki Parana i Urugwaj do Oceanu Atlantyckiego

Dopiero w drugiej połowie XIX wieku podczas wojny między Paragwajem a Brazylią, Argentyną i Urugwajem, o ujście rzek Parana i Urugwaj, yerba mate na zimno została wynaleziona na nowo.

Wszystkie kraje, które brały udział w tym konflikcie miały bogatą tradycję yerba mate. Ze względu na tropikalny upał, przez większą część dnia, nie dało się prowadzić działań wojennych. Korzystając z chwili przerwy, żołnierze popijali yerba mate. Jednak jako, że aby zalać ją gorącą wodą, musieli oni rozpalić ognisko. Dym unoszący się z ognisk, z kolei, pokazywał przeciwnikowi gdzie znajdują się wrogie oddziały. 

Nie spodobało się to dowódcom wojsk, którzy zakazali picia yerba mate. Tradycja jednak wygrała i żołnierze zaczęli pić yerba mate zalaną… zimną wodą.

W taki oto sposób yerba mate terere została odkryta na nowo przez żołnierzy.

Co oznacza słowo terere

W żadnym języku używanym w  Ameryce Południowej, nie występuje i nie występowało słowo terere lub zbliżone. Natomiast przesłanie ludowe mówią jednoznacznie o pochodzeniu słowa. Otóż jest to onomatopeja dźwięku jaki wydaje się podczas.. siorbania. 

Bardzo częsty widok w Ameryce Południowej to osoby podróżujące z takim specjalnym termosem, w którym przechowują zimną wodę do terere

Co prawda siorbanie przez słomkę w kulturze europejskiej jest raczej niemile widziane, to warto zaznaczyć, że w Paragwaju czy Brazylii jest to coś zupełnie normalnego. Zresztą nie tylko to. 

Bardzo często, nawet w stolicy Paragwaju, Asuncion, można spotkać ludzi, którzy pijąc yerba mate pierwszy łyk, po prostu… wypluwają na ulicę. Innym niecodziennym widokiem dla europejczyka jest zwyczaj oczyszczania naczynka z fusów na środku ulicy wprost do studzienki kanalizacyjnej lub do rynsztoka.

1 komentarz do “Jak zrobić i co to jest yerba mate terere

  1. […] Istnieje również bardzo popularny sposób picia yerba mate na zimno. Różni się on od klasycznego sposoby tym, że susz z ostrokrzewu paragwajskiego zalewamy… zimną wodą. Taki rodzaj yerba mate nazywamy terere. Szczegółowy opis przygotowania oraz historii powstania znajdziesz w artykule Jak zrobić i co to jest yerba mate terere. […]

Możliwość komentowania została wyłączona.