Matero

Matero jest to ogólne pojęcie dotyczące naczynek do picia yerba mate. Wśród nich wyróżniamy kilka rodzajów. Najbardziej powszechnie spotykane to naczynka ceramiczne. Zawdzięczają one swoją popularności niskiej cenie i dostępności.
Jeżeli jednak celujemy w tradycyjne matera indiańskie powinniśmy wybierać spośrób calabazy, porongo, palo santo i guampy.
Calabaza to naczynko wykonane z dolnej części owocu tykwy dzięki czemu jegoj pojemność wynosi od 200 nawet do 450 ml.
Porongo również jest pochodzenia naturalnego. Jest ono wykonane z górnej części owocu tykwy, przez co jest ono mniej pojemne, a kształt jest wydłużony.
Palo santo to naczynko wykonane ze świętego drzewa. Po zalaniu yerby wewnątrz naczynka, uwalnia ono swój głęboki, naturalny posmak.
Guampa to nic innego jak w języku quechua – róg. Dziś bardzo trudno spotykać guampy wykonane faktycznie z rogu zwierzęcia. Najczęściej są to naczynka z drewna w kształcie rogu.
Więcej informacji o matero znajdziesz w artykule Jakie wybrać naczynko do yerba mate

Wyświetlanie 1–12 z 13 wyników

Wyświetlanie 1–12 z 13 wyników