
Wiadomo, że gdzie dwóch Polaków tam trzy różne zdania, a kto pod kim dołki kopie ten grabarz. W związku z tym, że takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego, to tam gdzie dowolna ilość Polaków tam pojawia się alkohol w postaci wysokoprocentowej. Najczęściej w ilościach przekraczających możliwości innych nacji. Jednak jak w tym towarzystwie powinien się zachować klasyczny yerbatnik? Oto 2 proste drinki z yerba mate z alkoholem.
Yerba mate z alkoholem
Jako, że lada moment zacznie się nam karnawał to dla wszystkich yerbatników, przygotowaliśmy dwa świetne przepisy na yerba mate z alkoholem. W końcu nigdy nie wiesz co cię czeka, a okazja na wyrwanie lachona może się trafić nawet na imprezie. A wiadomo im więcej alkoholu tym lachon bardziej rozmiękczony.
Proponuję dwa rodzaje drinków w zależności od upodobania pijących. Pierwszy z Ginem Lubuskim, a więc dla prawdziwych patriotów i miłośników ziemi lubuskiej. Drugi, z kolei, to drink, jak kiedyś zauważyli Panowie z Kabaretu Moralnego Niepokoju, dla chcących wyrwać… a zresztą posłuchajcie sami.
Yerba z ginem
Na początek Gin Lubuski. Nie będę się rozwodził nad walorami smakowymi ginu i aksamitnych nutek jałowca. Po prostu podam co potrzebujesz:
- 100 ml yerba mate,
- 40 ml Ginu Lubuskiego,
- 20 ml soku z cytryny,
- 25 ml Blue Curacao,
- 15 ml syropu cukrowego,
- kostki lodu.
Yerbę zalewamy tam jak nakazuje tradycja, a więc gorącą, ale nie wrzącą wodą. Najlepiej ok. 200 ml wody. Czekamy aż yerba mate ostudzi się. Napar należy odcedzić. Możesz przelać chociażby przez pieluszkę lub ściereczkę, a najlepiej gdybyś yerbę zaparzył w specjalnym sitku lub zaparzaczu.
Do nowej szklanki nalewamy 100 ml ostudzonego naparu. Następnie dolewamy pozostałe składniki i na końcu dodajemy lodu według uznania.
Jeżeli posiadasz szejker, to całość wstrząśnij kilkukrotnie, aby wymieszać składniki. Jeżeli szejkera nie posiadasz, zamieszaj lekko drink słomką w prawo.
Smacznego!
Yerba mate z rumem
Teraz pozycja dla osób stęsknionych za delikatnym wietrzykiem z Karaibów. Składniki:
- 100 ml yerba mate,
- 40 ml rumu,
- łyżka miodu,
- kilka suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, żurawina itp.).

Yerba mate przygotowujemy według tradycyjnej receptury – Jak przygotować yerba mate. Do parzącej się yerba mate dorzucamy suszone owoce i łyżkę miodu. Owoce dorzucamy do gorącej wody, aby oddały więcej swojego aromatu. Miód natomiast w wysokiej temperaturze robi się bardziej plastyczny i łatwo się rozpuszcza.
Wystygnięty napar z owocami przecedzamy przez szmatkę lub pieluszkę. Czystą yerba mate z esencją owocową wlewamy do niewielkiego naczynka. Na koniec dolewamy rum i delektujemy się.
Uwaga!!!
Niezależnie czy skusisz się na pierwszy czy na drugi drink, musisz pamiętać, że yerba mate zawiera kofeinę. Połączenie alkoholu z kofeiną często tworzy cię nieśmiertelnym. Niestety gdy kofeina przestanie działać twoja gra dobiega końca.
Kofeina podnosi ciśnienie krwi, więc czujesz się pobudzony i nie czujesz działania alkoholu. Jednak ilość promili we krwi rośnie wraz z każdym kolejnym drinkiem. Może to skutkować nagłym i niekontrolowanym odpięciem wrotek.

Polecam traktować yerba mate z alkoholem jak wino grzane, a więc jako taką atrakcję na dobry początek, ale… do odważnych świat należy.
Uwaga 2
Całość skeczu o wyrywaniu lachonów znajdziesz TUTAJ.